Anna aivoille tauko!

Lisää virtaa työhön tekemättä mitään

 Rentoutuminen ja stressi ovat kuin valo ja varjo. Kumpikin kuuluvat normaaliin terveeseen elämään ja niiden kesken on vallittava tasapaino. Me teemme paljon ajatustyötä ja vastapainona olisi hyvä antaa mielelle taukoja, jotta pysymme energisinä ja luovina.  

Mitä on tietoinen läsnäolo?

Tietoisen läsnäolon juuret ovat buddhalaisessa meditaatiossa. Tietoinen läsnäolo on olemista tietoinen siitä mitä tapahtuu juuri nyt, ilman suodattimia tai arvostelua. Tietoisen läsnäolon harjoituksia ovat meditaation lisäksi hengitysharjoitukset, mielikuvaharjoitukset, oman kehon ja mielen äärelle pysähtyminen, mindfulness, tietyt joogatyylit ja vaikka metsässä kävely. Hyviä keinoja ovat aistien kautta tulevan näkymän, äänien tai tuntemusten äärellä oleminen. Usein tietoisen läsnäolon harjoituksia tehdään pysähtymällä tarkastelemaan omaa mieltä ja kehoa, vain huomaamalla mitä juuri nyt tapahtuu.

Läsnäoloharjoituksista apua stressinhallintaan

Tietoisen läsnäolon harjoituksista on julkaistu useita satoja tutkimuksia. Säännöllisten läsnäoloharjoitusten hyötyjä ovat muun muassa haitallisen stressin väheneminen, masennusoireiden helpottuminen, unen laadun paraneminen, verenpaineen lasku ja vastustuskyvyn paraneminen. Puhutaan myös mielen kuntosalista. Tietoinen läsnäolo voimaannuttaa, tuo lisää energiaa, kasvattaa keskittymiskykyä, lisää luovuutta ja positiivisia ajatuksia, auttaa tunteiden käsittelyssä ja tunnistamisessa. Ajatuksien, tunteiden ja toiminnan yhteys toisiinsa selkiytyy. Näiden kautta myös vuorovaikutustaidot kehittyvät.

Miten aloitan läsnäoloharjoitusten tekemisen

Ajattele jos päivittäinen kymmenen minuutin läsnäoloharjoitus olisi sinulle yhtä tavanomaista kuin aamukahvi tai hampaiden pesu.

Tietoa ja erilaisia sovelluksia ja ohjelmia on paljon. Nyt onkin kyse päätökestä ja aloittamisesta. Terveys- ja mielen vaikutukset ovat hyviä syitä ryhtyä tekemään tietoisia läsnäoloharjoituksia. Monilla yrityksillä kuten Googlella, Facebookilla ja Applella on omat tietoisen läsnäolon ohjelmansa. Se, että työyhteisössä tuettaisiin päivittäiseen meditaatioharjoitukseen, on kaikkien yhteinen etu.

Aloittamiseen tarvitaan ripaus rohkeutta, heittäytymistä, uuden taidon opettelua ja uuden rutiinin tuomista omaan arkeen. Nyt ei suoriteta, eikä tehdä, vaan pysähdytään, huomataan vain ja ollaan. Se ei ole välttämättä alkuun niin helppoa ja tuntuu ehkä vieraalta ja omituiseltakin. Läsnäoloharjoituksiin kuitenkin oppii ja monesti kuule, että jos viikonkin harjoittelun jälkeen alkaa huomata muutoksia. Jokaiselle sopii omanlainen harjoitus ja siksi on hyvä kokeilla, mikä tuntuu juuri sinulle hyvältä ja sopivalta tähän hetkeen.

Tule mukaan harjoituksiimme ja voit myös tilata oma ohjelman henkilökunnallenne!

 

Kokeile vaikka heti!


Läsnäoloharjoitus: Hengityksen aallot

Lue tai kuuntele harjoitus. Ota mukava asento ja rentoudu. Harjoitus kestää 10 minuuttia.

Pysähdy tähän hetkeen ja tulet tietoiseksi kehostasi ja mielestäsi. Kannat sisälläsi ehkä tunteita tai ajatuksia, ehkä mielessäsi on päivän tapahtumia ja niitä asioita mitä elämässäsi on tällä hetkellä meneillään.

Siirrä tietoisuutesi hengitykseen, hengitä nenän kautta ja anna hengityksen virrata luonnollisesti sisään ja ulos. Kun hengität sisään, olet tietoinen sisäänhengityksestä ja kun hengität ulos, olet tietoinen uloshengityksestä.

Tunnet ehkä ilman kosketuksen nenänpäässä ja sieraimissa hengittäessäsi sisään ja ulos. Voit tuntea hengityksen liikuttavan kehoasi. Tunne vain, missä hengityksesi liikkuu.

Tunnet ehkä vatsasi, kylkiesi tai rintakehäsi liikkeen. Kaikki tuntemukset ovat oikein. Anna hengityksen vain virrata luonnollisena ja vapaasti, niin kuin se nyt juuri tekee.

Tämä sisäänhengitys, tämä uloshengitys…

Mielesi voi harhailla. Sekin sopii. Huomaa se vain ja anna sen liukua aaltojen mukana pois. Kiinnitä huomioisi takaisin hengitykseen.

Hengitys on kuin aaltoja, jotka virtaavat sisään ja ulos, liikuttaen kehoa sisältäpäin. Jokainen hengitys on uusi aalto, joka virtaa tai soljuu kehoosi sisäänhengityksen aikana ja ulos uloshengityksen aikana. Se voi olla kuin meren aallot tai järven liikehdintä rantahiekalla. Voit leijailla mukana ja kokea jokaisen sisäänhengityksen ja uloshengityksen. Luonnollinen hengitys.

Tämä sisäänhengitys, tämä uloshengitys…

  

Lempeitä ajatuksia!
Johanna Olsson

Johanna Olsson

Johanna Olsson valmentaa innostavasti ja uskoo jokaisen omaan kykyyn kasvaa ja tulla parhaaksi versioksi itsestään. Valmennukset menevät syvälle pintakerrosten alle yhdessä kommunikoiden ja luottaen. 

https://www.ajatusvalmentajat.fi/
Edellinen
Edellinen

Loisto-Johannat Iltalehden etusivulla

Seuraava
Seuraava

Jännän äärellä - näin minä selätin esiintymiskammoni