Miksi esiintyminen jännittää?

Esiintymisjännitys.

Tuo kamalan ihana ystävämme. Järki sanoo ettei tilanteessa ole mitään jännittävää mutta silti mieli ja keho sanovat ja tuntevat aivan jotain muuta. Pulssi nousee, kainalot hikoilevat, puna nousee poskille ja kädetkin tuntuvat tärisevän. Happikaan ei enää kulje kunnolla ja suusta tulee ulos pelkkää möngerrystä. Ajatukset ovat solmussa ja nyt sitten pitäisi mennä yleisön eteen puhumaan...


Jännittäminen on yleisempää kuin luulemme!

Suurin osa meistä on joskus kokenut esiintymisjännitystä elämämme aikana. Edessä on ehkä ollut työhaastattelu, palaverissa puheen pitäminen tai tärkeä puhelinsoitto. Esiintymisjännitystä ei esiinny pelkästään isoilla areenoilla vaan se voi olla läsnä myös jokapäiväisissä kohtaamisissa. Joudumme jatkuvasti tilanteisiin, joissa olemme esillä, kilpailemme tai meidän pitää pystyä vakuuttamaan kuulijamme. Suomalaisista 70 % kokee joskus jännittävänsä esiintymistilanteissa. Emme ole siis yksin jännittämisen kanssa.

Jännittäminen on stressin jälkeen toiseksi yleisin asia, joka vaikuttaa henkiseen tasapainoomme.

Mutta mikä meidät saa jännittämään?

Jännittämiseen voi olla useita syitä, kuten liian kovat vaatimukset itseä kohtaan, ristiriitainen ja vaativa kuva itsestä, kielteinen sisäinen puhe, aiemmat kielteiset kokemukset esiintymistilanteista, uskomukset ja automaattiset ajatukset. Jännittämiseen saattaa vaikuttaa myös koulukiusatuksi tulemisen kokemukset tai synnynnäinen herkkyys kokea jännitystä. Saatamme myös jännittää jännittämistä.


Mitä yhteistä näillä kokemuksilla on?

Ajatukset. Ajatukset ja sisäinen puhe ennen esiintymistä, sen aikana ja/tai sen jälkeen. Kun muistelet esiintymistilannetta, joka jännitti sinua tai ei mennyt mielestäsi ehkä toivotulla tavalla, niin pysähdy hetkeksi miettimään minkälaisia ajatuksia sinulla oli esiintymisestäsi ja itsestäsi. Oliko sisäinen puheesi kannustavaa, positiivista ja inspiroivaa? Saiko sisäinen puheesi sinut innostumaan? Vai luiskahtiko sisäinen puhe negatiivisen puolelle...

Negatiiviset ajatukset luovat negatiivisia tunteita.

Kielteisen sisäisen puheen takaa löytyy syvempi sisäisiin mielikuviin liittyvä uskomus, joka ohjaa omaa oloa ja reagointia. Nämä uskomukset vaikuttavat siihen miten me suhtaudumme itseemme, muihin ja itse tilanteeseen. Uskomukset saattavat usein olla niin tiedostamattomia ja automaattisia, että niitä voi olla vaikea muuttaa ilman harjoittelua ja ulkopuolista apua.

Kuva vuodelta 2012 Värttinän Tessalonikin keikaltani. Tunteet pinnassa, jännitystä ilmassa ja viimeinen esiintymiseni Värttinässä. “Anna palaa ja nauti”, toistin itselleni, niin että pääkin meni väärinpäin. :)

Ajatus herättää tunteen. 

Tunteen takana on aina ajatus tai ajatusketjuja. Positiiviset ajatukset heijastuvat kehoon positiivisina tunteita kun taas negatiiviset ajatukset luovat negatiivisia tunteita. Ihmismieli on huikea! Voimme “huijata” sitä voimaan paremmin tai huonommin omien ajatustemme ja mielikuvien avulla.

Mitä esiintymisjännitykseen tulee, niin jännittäminen on tunnetta ja tunne tuntuu kehossa. Jos mietimme jännittämistä negatiivisena ilmiönä, niin sellaiselta se varmasti tuntuu. Jännittäminen on OK!

Mitä jos seuraavalla kerralla ennen esiintymistä perhosten tuntuessa vatsassa ajatteletkin että tunne minkä tunnet kehossa onkin INNOSTUSTA? Miten tämä vaikuttaa ajatuksiisi ja tunteisiisi? Entä esiintymiseesi?


Vinkkejä esiintymiseen:

  • PYSÄHDY JA HENGITÄ

  • TARKISTA MITEN PUHUT ITSELLESI

  • KANNUSTA ITSEÄSI

  • INNOSTU

  • ANNA ITSELLESI LUPA NAUTTIA ESIINTYMISESTÄ

  • TOISTA YLLÄOLEVIA

Kirjavinkkejä:

Esiintymisestä löytyy niukanlaisesti hyviä kirjoja suomeksi, mutta alhaalla kaksi joita voin suositella. Englanniksi löytyykin sitten satoja. Myöhemmin kirjoitan erillisen blogin esiintymiseen ja karismaan liittyvästä kirjallisuudesta.

  • NÖRTIN ESIINTYMISOPAS, Janne Jääskeläinen & Katleena Kortesuo, 2013

  • KUINKA SE TEHDÄÄN ESIINTYJÄNÄ, Henkka Hyppönen, 2005

Inspiroivia esiintymishetkiä!

Johanna Hytti


Onko sinulla ollut perhosia vatsassa ennen tärkeää tilaisuutta? Jännitätkö ennen omaa puheenvuoroasi? Karisma-Akatemia valmennuksessa opit rennoksi ja varmaksi esiintyjäksi.

Edellinen
Edellinen

Johda tunteitasi ja huomaat kuinka mielesi rauhoittuu

Seuraava
Seuraava

Loisto-Johannat on nyt Karisma-Akatemia